Langetermijnsparen

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen kan via verschillende vormen van levensverzekeringen.

1. Langetermijnsparen: voor wie?

U wilt veilig sparen voor een aanvullend pensioen.Uw woning is afbetaald en uw wilt de vrijgekomen fiscale ruimte opvullen zodat u maximaal fiscaal voordeel blijft doen.

2. Categorieën

Klassieke levensverzekeringFlexibele levensverzekering (de zogenaamde spaarverzekering)

3. Klassieke levensverzekering

- Voordelen klassieke levensverzekering 

Zekerheid:

  • Elke premie die u stort, is gewaarborgd.
  • Gewaarborgde, vaste rentevoet . U krijgt die rentevoet dus op alle premies die u stort in de loop van uw contract. Daardoor weet u perfect hoeveel u op het einde van het contract gespaard zult hebben. 

Gegarandeerde vaste rentevoet + winstdeling*

Fiscaal voordeel:

  • 30%** van de premies die u stort, krijgt u terug in de vorm van een belastingvermindering. 

Flexibel:

  • U bepaalt zelf hoeveel u stort en wanneer. 

Ideaal als u geen woonkrediet hebt of uw woonkrediet is afbetaald

  • Langetermijnsparen vult de vrijgekomen fiscale ruimte op, zo bent u zeker dat u maximaal fiscaal voordeel doet of blijft doen. 

Combineert sparen met bescherming: u kunt bv. een overlijdensdekking nemen. Die zorgt ervoor dat uw gezin financieel beschermd wordt als u iets zou overkomen.


Rendementen uit het verleden***

2009: 3% (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet < 3%)Gewaarborgde rentevoet (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet van 3%)

2008: geen winstdeling*, enkel gewaarborgde rentevoet (en die kan verschillen van contract tot contract)2007:4,20% (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet < 4,75%)4,75% (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet van 4,75%)

2006: 4,10% (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet < 4,75%4,75% (contracten of schijven afgesloten tegen een gewaarborgde rentevoet van 4,75%)

4. Flexibele levensverzekering

- Voordelen

Zekerheid:

  • Elke premie die u stort, is gewaarborgd.Op elke storting krijgt u de rentevoet die op dat moment van kracht is  en die voor die storting gewaarborgd is tot het einde van uw contract. Het verschil met de klassieke levensverzekering is dat u bij de flexibele levensverzekering voor een volgende storting een andere rentevoet kunt krijgen (die voor die storting dan wel weer gewaarborgd is voor de hele duur van het contract)

Gegarandeerde rentevoet + winstdeling*

Fiscaal voordeel:

  • 30%** van de premies die u stort, krijgt u terug in de vorm van een belastingvermindering. 

Flexibel:

  • u bepaalt zelf hoeveel u stort en wanneer.

Ideaal als u geen woonkrediet hebt of uw woonkrediet is afbetaald

  • Langetermijnsparen vult de vrijgekomen fiscale ruimte op, zo bent u zeker dat u maximaal fiscaal voordeel (blijft) doen.


Rendementen uit het verleden***

2011: geen winstdeling*, enkel gewaarborgde rentevoet (en die kan verschillen van contract tot contract)2010: 3,75%2009: 3,85%2008: geen winstdeling*, enkel gewaarborgde rentevoet (en die kan verschillen van contract tot contract)2007: 4,50%2006: 4,30%

* Het bedrag van de winstdeling hangt af van de resultaten van de onderneming, is niet gewaarborgd en wordt toegekend onder voorbehoud van goedkeuring door de Algemene Vergadering.
** Percentage is in functie van uw gemiddelde aanslagvoet. Belastingvoordeel onder bepaalde wettelijke voorwaarden.
*** De rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

In de kijker

Nuttige links